Mindfulness / Meditatie

Mindfulness / meditatie:  voor iedereen die wel rust en ontspanning zoekt, maar yoga (nog) niet ziet zitten. Of juist voor de ervaren yogini’s die zich hier wat meer in willen verdiepen! Hoe ziet deze les eruit?

In ons actieve, soms stressvolle leven, is er behoefte aan rust en ontspanning. Even naar binnen keren, aandacht voor onze interne batterij.
Vergelijk het eens met apparaten of een e-bike. De turbostand loslaten en jezelf toestaan om op te laden en verder te kunnen in de eco-stand.
Dat is duurzaamheid voor lichaam en geest.
En wat kom je dan tegen als je besluit om die ecostand in te schakelen? Het gaat je dan misschien niet snel genoeg af of je ervaart onrust.
Denk je eindelijk even minder (van jezelf) te moeten, dan slaat het piekeren toe.

Herken je dat bij jezelf? Dan kan mindfulness je helpen om met enige afstand naar je gedachten te laten kijken.
Je bent niet gedachten, je hebt ze alleen maar. En ze gaan weer voorbij. Net als wolken in de lucht die komen en gaan, ook al zijn het soms donkere wolken.
Mindfulness helpt, net als yoga, om je lichaam te voelen. Echter zonder intensieve yogahoudingen. Maar het is wel trainen!
Zoals je bij krachttraining je spieren versterkt, versterk je met mindfulness je ‘aandachts-spier’.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat er door regelmatige mindfulnessbeoefening verbindingen ontstaan in je hersenen, waardoor je hartslag en bloeddruk verlaagd wordt. Het gebied in je hersenen dat angst- en stressreacties reguleert, wordt kleiner; je reageert kalmer.

Tijdens de lessen mindfulness leer je bewuster om te gaan met je gedachten en gevoelens, waardoor je minder stress ervaart.
We beginnen met een liggende meditatie of visualisatie. Daarna doen we zitmeditaties (op een kussen of op een stoel) zowel met verbale begeleiding als in stilte. Dit wordt afgewisseld met aandachtsoefeningen (voor o.a. de ademhaling) en loopmeditaties.
Tot slot een heerlijke eindontspanning van 10 minuten.

Kenmerken Mindfulness / meditatie

✔ Ontspanning
✔ Bewustwording
✔ Stilte