Pilates

 

Wat is Pilates?

Pilates is een bewegingsmethode welke is ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). Joseph Pilates geloofde dat de ademhaling, houding en leefstijl van de mens de basis is van de gezondheid van de mens. Hij ontwikkelde een unieke serie fysieke oefeningen welke helpen bij het verbeteren van de houding, coördinatie, balans, kracht, flexibiliteit en ademhaling.

Elke beweging binnen deze bewegingsmethode komt vanuit een centraal punt, namelijk je core, het centrum van je lichaam. Een sterke kern geeft je met elke activiteit meer kracht en balans en vermindert het risico op blessures. Daarom is het zo goed om deze stabiliteit van je kern te trainen: het korset van spieren rondom je rug, buik en heup/bekken. Deze spieren gebruik je dagelijks bij vrijwel alles wat je doet.

Pilates noemde dat centrum het ‘powerhouse’. Het powerhouse kun je het beste omschrijven als alle spieren van je romp, met als belangrijkste spieren de transversus (de diepe dwarse buikspier), de bekkenbodemspier en rugspieren. Deze spieren houden de romp bij elkaar.

Pilates is een Body & Mind methode. Door de basisprincipes toe te passen, zal de focus op je lijf en hoofd zijn, de concentratie zorgt voor de goede uitvoer van de oefeningen.

 

Wat is het verschil tussen Pilates en yoga?

Belangrijk om te weten is dat Pilates en Yoga geen concurrenten van elkaar zijn. Wanneer je Pilates doet, kun je er prima yoga naast gaan doen en andersom.

Yoga en Pilates zijn beide bewegingsvormen die gefocust zijn op het bewust worden van het eigen lichaam. Houding en ademhaling zijn in beide bewegingsvormen de basis.

Yoga bestaat uit een reeks vaste houdingen, terwijl de bewegingen bij Pilates dynamisch zijn.

Bij yoga ligt de nadruk op het vinden van balans tussen lichaam en geest, terwijl bij Pilates de nadruk ligt op het juist uitvoeren van de oefeningen.

Pilates is een methode waarbij de focus ligt op het verbeteren van je houding. Het is meer een sport en minder gericht op verdieping van je geest.

 

Opbouw les

Opbouw van een Pilatesles:
5 – 15 minuten   –    ademhaling / balans
20 – 30 minuten   –    oefeningen
10 – 15 minuten   –    ontspanning

 

De les duurt een uur en na afloop van de les is het mogelijk om samen een kopje thee te drinken.

Kenmerken Pilates

✔ verbeteren van houding en flexibiliteit

✔ versterken van romp- en bekkenbodemspieren

✔ concentratie en ademhaling