Mindfulness is leven met bewuste aandacht. In ons actieve, soms stressvolle leven, is er behoefte aan rust en ontspanning. Even naar binnen keren, aandacht voor onze interne batterij. Vergelijk het eens met apparaten of een e-bike. De turbostand loslaten, jezelf toestaan om op te laden en verder te kunnen in de eco-stand. En wat kom je dan tegen als je besluit om die eco-stand in te schakelen? Het gaat je dan misschien niet snel genoeg af of je ervaart onrust. Denk je eindelijk even minder (van jezelf) te moeten, dan slaat het piekeren toe. Herken je dat bij jezelf? Dan kan mindfulness je helpen om met enige afstand naar je gedachten te kijken. Je bent niet je gedachten, je hebt ze alleen maar. En ze gaan weer voor bij. Net als wolken in de lucht, die komen en gaan, ook al zijn het soms donkere wolken. Mindfulness helpt, net als, yoga, om je lichaam te voelen. Echter zonder intensieve yogahoudingen. Maar het is wel trainen! Zoals je bij krachttraining je spieren versterkt, versterk je met mindfulness je ‘aandachts-spier’. Het is wetenschappelijk aangetoond dat er door regelmatige mindfulnessbeoefening verbindingen ontstaan in je hersenen, waardoor je hartslag en bloeddruk verlaagd wordt. Het gebied in je hersenen dat angst- en stressreacties reguleert, wordt kleiner; je reageert kalmer.
De MBSR-training is een groepstraining (geen therapie) en bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefendag. Het heeft een afwisselend programma: aandachtsoefeningen, geleide meditaties, lichte bewegingsoefeningen en met elkaar delen van ervaringen. Niet zozeer inhoudelijk, maar hoe je met situaties omgaat/kunt leren omgaan. Er wordt verwacht dat je tussen de bijeenkomsten door thuis dagelijks oefent. De data zijn: 24 sept, 1, 8, 15 en 22 okt, 5, 12 en 19 nov. De oefendag is gepland op zaterdag 9 nov. van 10-16u. Opfrisavond op dinsdag 7 jan. ’25
- Mensen die stress ervaren
- Mensen die piekeren, zich druk in het hoofd voelen
- Mensen die graag bewuster willen leven
- Mensen die in actie willen komen voor verandering
Vooraf vindt er vrijblijvend een intake plaats, om te kijken of de training wat voor je is.
De training kost 375,-. Een aantal aanvullende verzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten, door mijn registratie bij het VMBN en in het Mindfulness Register als categorie 1 trainer. Veel werkgevers zien het belang van stressreductie in, en komen vaak ook tegemoet in de kosten.
Inbegrepen: 8 wekelijkse lessen van 2,5 uur en een oefendag en 1 opfrisavond (totaal 28 contacturen), een werkboek met huiswerk en audiobestanden.
Bij vragen of opgeven voor de training kun je mailen naar info@yogaenzoaalten.nl
“De cursus wordt op een prettige en veelzijdige manier gegeven en is waardevol voor een ieder die stress ervaart en deze wil reduceren.”
“De training heeft me rust gegeven, ik kan me beter ontspannen en reageer minder impulsief. Het mooiste is dat ik veel beter slaap!”
“Het heeft me heel goed gedaan; ik zie niet zoveel beren meer op de weg en leef meer in het nu. Het mediteren vind ik heel fijn.”
“Ik kijk positief terug op de Mindfulnesstraining! Door de oefeningen nu nog zelf toe te passen merk ik dat ik meer ontspannen ben, beter kan luisteren naar mijn lichaam en dingen doen waar ik me goed bij voel. Het gaat een gewoonte worden om tijdens de ‘mindere’ momenten de oefeningen toe te passen. Ik kan weer beter relativeren en nadenken over wat er echt toe doet. Zo lukt ook om mijn hoofd er beter bij te houden en de dingen dus ook beter kan onthouden. Weer meer leven in het moment en genieten van kleine dingen waardeer ik nu extra. Ik heb weer de rust in mijn hoofd gevonden!”
“Je kunt nog zo veel over mindfulness lezen, maar door het toe te passen, ervaar je pas echt wat het doet. Het heeft mij rust gebracht en ik ben me bewuster hoe ik op situaties reageer.”
“Ik heb geleerd om meer naar de signalen van mijn lichaam te luisteren. Ik kan nu beter mijn grenzen aangeven.”
“Ik voel mij lichter, ik merk dat ik minder zwaar til aan de dingen die me vroeger lang dwars zaten.”
“De afgelopen maanden is mijn herstel vanuit de burn-out met grote stappen vooruit gegaan. Ik heb minder angsten, minder paniek, en kan mijn negatieve gedachten beter ‘tackelen’.”