Lente nieuwsbrief

Lente, joehoe!
De lente is officieel weer begonnen en we hebben al een paar mooie dagen gehad. Maar hopelijk komen er nog vele mooie dagen, waarin we naar buiten mogen gaan, vitamine D opdoen en mogen genieten van de natuur die weer ontwaakt. Al met al de tijd waarin veel mensen zich beter voelen dan in de winter.
De lente is de tijd van het hout-element. Het hout-element staat voor groei, uitbreiding en ontwikkeling. Hout staat voor flexibiliteit en beweging, net als een boom.

De lente is van vroeger uit ook de tijd voor de grote schoonmaak in huis. Wij zouden dit ook eens door kunnen trekken naar reiniging van je lichaam. Heel simpel door de ochtend al eens te beginnen met een glas (lauwwarm) water. Dus een hele effectieve manier om je lichaam op te starten. In de nacht droogt alles een beetje uit en door de dag te starten met een glaasje water te drinken’ voedt’ je je lichaam van binnen.
De organen die bij het houtelement horen zijn lever en galblaas. En de lever is het orgaan van de reiniging. De lever houdt naast water ook heel erg van groene groente. Lever houdt wat minder van alcohol, koffie, koolzuurhoudende dranken en medicijnen.
Alles in balans:)

Vakantie
De meivakantie is van maandag 22 april tot en met vrijdag 3 mei. Deze week vervallen alle lessen.
Donderdag 30 mei en vrijdag 31 mei vervallen de lessen in verband met Hemelvaartweekend.
Maandag 10 juni is het tweede Pinksterdag en zijn er dus ook geen lessen.
De zomervakantie is van maandag 5 augustus tot en met vrijdag 23 augustus.

De andere weken in de zomerperiode zijn er gewoon lessen (bij minimaal vijf aanmeldingen).
Let op: In de vakantietijd (maanden juli en augustus) houden we een afmeldtijd van 2 uur aan. Dat betekent dat als je een les van 20:00 uur wilt annuleren, je je voor 18.00 uur moet afmelden.

Inval
In de week van maandag 15 april tot en met vrijdag 19 april en in de week van 6 mei tot en met vrijdag 10 mei zullen de lessen van Astrid Kempink worden overgenomen door Marian, Marjanne en Fiona (Mueller, zie foto team, helemaal onderaan deze nieuwsbrief)..
Let op: ook tijdens deze twee weken houden we een afmeldtijd van 2 uur aan.
Astrid gaat een reis maken door India, Nepal, Tibet en China. Een hele bijzondere ervaring!

Marian Joustra heeft vakantie van maandag 17 juni tot en met woensdag 3 juli.
De lessen worden overgenomen door Marjanne en Astrid.

In Momoyoga is te zien wie welke les geeft. Ook als iemand om een andere reden invalt.

Filmpjes
Op de website zijn filmpjes geplaatst van en over onszelf onder het tabblad ‘algemene informatie’, ‘Team’ (www.yogaenzoaalten.nl/algemene-informatie/team). Dit is niet het werk dat we dagelijks doen, dus het had nogal wat voeten in de aarde. We wilden onszelf graag voorstellen, even laten zien wie we zijn en vertellen wat voor ons belangrijk is. Maar wat we wel gemerkt hebben is dat filmpjes maken nog niet zo makkelijk is als dat het lijkt. Alhoewel…… als je ego niet zo in de weg zit valt het wel mee:).
We delen deze filmpjes ook via Facebook, dus ook daar zou je ons nog eens tegen kunnen komen.
Delen en liken mag altijd!

IJsbad
Ik kan hier heel veel vertellen over het ijsbad, onderzoeken die gedaan zijn, ervaringen van mensen enz. enz. Maar het belangrijkste is toch echt je eigen ervaring. Dus ben je hier benieuwd naar, dan kun je helaas niet meer meedoen op zaterdag 6 april, maar wel op zondagochtend 19 mei om 10 uur. Duurt 2 uurtjes en de investering is 20 euro. Dubbel en dwars de moeite waard! Aanmelden kan via Momo-yoga. De betaling komt later.

Hoeveel lessen heb ik nog?
Deze vraag komt regelmatig terug. Dat is ook wel logisch, omdat het werken met een nieuw systeem altijd even wat onwennig is. Als je naar je account gaat en vervolgens naar mijn lesrooster, zie je drie verschillende onderdelen.
1. Lessen gevolgd
2. Mijn lesrooster (aantal ingeplande lessen)
3. Lessen tegoed (staat in het vak van je strippenkaart/abonnement)
Deze drie bij elkaar opgeteld moet bij mensen die 1 keer per week komen: 42 zijn. Bij mensen die 2 keer per week komen:82.
Het aantal dat bij (3) staat, dus lessen tegoed, moet je zelf nog inplannen. Heb je een abonnement, dan moet dit voor 27 augustus. Daarna vervallen ze. Heb je een strippenkaart, dan is het afhankelijk van de vervaldatum van je strippenkaart.

Fotoshoot Gerjo te Linde
Voor een kunstproject / expositie wil ik een serie portretten maken van mensen in een yoga houding.
Daarvoor ben ik op zoek naar minimaal 10 personen (vrouw of man, leeftijd – figuur etc. niet
belangrijk) die voor mijn camera willen poseren in een yoga houding.
Even iets over mijzelf; ik ben Gerjo te Linde, gepassioneerd fotograaf en werk met 1 van de oudste fotografische technieken; de zogenoemde Wet Plate Collodion fotografie, ook wel natte plaatfotografie genoemd. Een proces ontdekt in 1851 en begin 1900 alweer ingehaald door nieuwere methodes.
De manier van fotograferen is “slow fotografie”; dat houdt in dat het maken van het portret – de
juiste pose, de camera opstellen, de lichtval, etc – normaliter minimaal een uur in beslag neemt maar meestal langer.
Dit zie je terug in het beeld. Door het proces en de tijd die nodig is komt het model tot rust en
daardoor tot zichzelf, eigenlijk is het ook een vorm van yoga als ik dat zo mag noemen.
Voor elke pose reserveer ik 1 dagdeel op een zaterdag, ergens in de periode mei – augustus 2019.
De opnames maak ik bij ons op de boerderij op de Haart, buurtschap van Aalten.
Voor meer info en foto’s: www.facebook.com/haartmansfotografie
Opgeven kan door een mail te sturen met je contactgegevens naar:
– gtl.piepken@planet.nl
– info@atelierhaartmans.nl

Eventueel kan het ook via WhatsApp op nummer;
06-30622565
of
06-99551893

Geef aub ook even op of je bij voorkeur uitgaat naar de ochtend of de middag.
Zodra ik voldoende aanmeldingen heb maak ik een planning en krijg je van mij een voorstel voor een datum / tijdstip van de fotoshoot.
Alvast hartelijk dank voor je medewerking!

Voorbeeldfoto:

Huidverzorging in de lente!
Hoe zorg je er voor dat je huid (en jij) gaat stralen na de grauwe maanden? Hieronder een aantal tips!

1. Voorkom voorjaarsvermoeidheid 
Hoe vaak neem jij de tijd om écht te ontspannen? Denk bijvoorbeeld eens aan een massage of een yogales. Tijd voor jezelf om even op te laden en met frisse energie het voorjaar tegemoet te gaan. Ziet jouw huid er grauw en vermoeid uit? Denk eens aan een bindweefselmassage, een intensieve oppepper voor jouw huid!

2. Srubben of peelen
De seizoenswisseling biedt een mooie gelegenheid om jouw huid in een nieuw, fris jasje te steken. Een scrub (bij ons verkrijgbaar) verwijdert dode huidcellen en stimuleert de doorbloeding. Een (fruitzuur of biologische kruiden) peeling zorgt ervoor dat jouw huid letterlijk wordt vernieuwd. Een frisse, gladde huid komt tevoorschijn en daarnaast biedt het tal van voordelen waaronder de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur.

3. Check je producten op houdbaarheid
Een lenteschoonmaak wat betreft verzorging. Zijn jouw producten nog houdbaar of zijn ze inmiddels toe aan vervanging? En welke ingrediënten zitten er nou eigenlijk in deze producten? Zijn deze veilig voor jouw huid? Ook op het gebied van huidverzorging creëren wij bewustheid. Om die reden bieden wij zo natuurlijk mogelijke producten. Kom eens langs voor een gratis intake en om jouw huid te voorzien van effectieve en veilige werkstoffen!

4. Blijft gehydrateerd
Drink voldoende water! Je huid en lichaam heeft het nodig. Vind je het lastig om voldoende water te drinken? Probeer het eens met een schijfje citroen, limoen of gember. Kan jouw droge en of gevoelige huid wel wat extra hydratatie gebruiken? De Organic lichaamsverzorging van Vita Liberata zijn voorzien van hoog geconcentreerde hyaluronzuur (lichaamseigen stofje dat vocht bindt). Daarnaast geven de producten jouw huid een mooi tintje! Oh ja, deze mooie verzorgingslijn is bij ons verkrijgbaar.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Je mag altijd vrijblijvend langskomen voor een intake en analyse of advies. Je behandeling kan je zelf makkelijk online plannen via de website. Bellen of mailen mag uiteraard ook!

Stralende groet,
Mandy te Loo

Vertering
‘Hoe verteer jij?’

Webdefinitie van vertering:
Spijsvertering of digestie betekent het verteren van voedsel tot stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Dit gebeurt in het spijsverteringskanaal; buizen en lichaamsholten waarin het spijsverteringsproces plaatsvindt.

Onlangs heb ik weer een training gevolgd: Darmvitaal. De naam doet vermoeden dat het alleen om de darmen gaat, maar niets is minder waar. Het gaat om de hele vertering; van mond tot kont.
Ik wil jullie graag meenemen in die materie, met een paar tips.

1. Mond: om het eten goed te kunnen verteren, heb je spijsverteringsenzymen nodig. Deze worden aangemaakt als je honger hebt. Dus eten zonder dat je honger hebt, is per definitie niet goed voor je vertering. Verder maak je ze ook tijdens het kauwen aan. Dus goed kauwen, rustig eten en eten als je honger hebt. In de mond vind vooral de voorvertering van koolhydraten plaats.

2. Maag: de maag gaat verder met de voorvertering. Ook hier worden enzymen aangemaakt. Maar dan moet de maag wel voldoende zuur zijn. Veel mensen denken dat ze teveel zuur hebben (zuurbrand), maar dat ligt net iets anders. Vertel ik een volgende keer wat over.
De maag kan goed voorverteren, als je al goed gekauwd hebt. In de maag vindt vooral voorvertering van eiwitten plaats.

3. Dunne darm: de dunne darm krijgt ondersteuning van gal (vet in kleine bolletjes verdelen) en van de alvleesklier. Deze maakt ook spijsverteringsenzymen aan. In de dunne darm vindt de voorvetering van koolhydraten, vetten en eiwitten plaats. Hier worden de belangrijkste voedingsstoffen uit het eten gehaald.

4. Dikke darm: hier gebeurt eigenlijk niet veel meer, als afvoer van afvalstoffen. Er worden nog wat vitaminen gemaakt en zo, maar hier wordt vooral vocht uit de ontlasting getrokken, zodat het een massa wordt en het uiteindelijk uit je lichaam gaat.

Volgende keer meer!
Voedzame groet
Astrid Kempink

Mandy te Loo

Marjanne te Heurne

Marian Joustra

Fiona Mueller

Astrid Kempink